Ljudje vedno iščemo načine za utrditev in poenostavitev različnih tehnologij v našem življenju. In za nekatere od nas v bolj vročih podnebjih vsakodnevni obstoj zagotovo vključuje klimatsko napravo.

Čeprav vklop klimatske naprave ni nič posebej napornega, se bo občasno lahko izgubil daljinski upravljalnik, bo zmanjkalo baterije ali se pokvaril. Ali ne bi bilo priročno, če bi na kakšen način nadzorovali svojo klimo s pomočjo nečesa, kar imamo vedno pri sebi … recimo s pametnim telefonom?

Prav tako bi bilo zelo priročno za tiste vroče dni, ko bi raje nastavili klimo v službi, torej nekaj časa preden pridete domov.

Poglejmo si katere so najboljše aplikacije za upravljanje klimatske naprave s pomočjo pametnega telefona.

  • Tado
  • AirPatrol
  • Melissa Climate
  • Ambi Climate

Poglejmo si katere so prednosti in slabosti ter posebnosti izbranih ponudnikov aplikacija za upravljanje klimatskih naprav ali toplotnih črpalk (tudi toplotno črpalko lahko upravljate s pomočjo aplikacije).

Tado Smart AC Control

Poimenovan po nemškem tehnološkem podjetju, ki ga izdeluje, je Tado Smart AC Control izdelek, zasnovan tako, da zmanjša energijo, ki jo porabi hišna klimatska naprava, in naredi sistem klimatskih naprav ‘pametnejši’ in bolj intuitiven. Konektor Tado Wi-Fi je postavljen v vidno polje klimatske naprave in z njim komunicira z infrardečo povezavo, tako kot to počne običajni daljinec.

Sistem ima ustrezno aplikacijo za pametne telefone, ki ima nekaj zanimivih funkcij, prva pa je sledenje. Škatla Tado spremlja prihod in pametne telefone, povezane z njim, in temu ustrezno prilagodi klimatsko napravo. Glede na vaše želene nastavitve to lahko pomeni, da se klimatska naprava v celoti izklopi, ko nikogar ni v vašem domu, ali se le postavi v tihi način ali nižjo nastavitev ventilatorja.


Druga funkcija aplikacije je nekoliko bolj lenobna, a nič manj priročna. Vaš pametni telefon spremeni v daljinski upravljalnik, kar pomeni, da se na kavču lahko nekoliko prilagodite, ne da bi vstali in iskali daljinec.

AirPatrol Wi-Fi

Poleti se vsi izogibamo tega, da bi vstoplili v pregret dom, pozimi pa si želimo da je dom topel in prijeten. Čakanje na to, da se temperatura doseže, je nepotrebno.

Sistem AirPatrol je sestavljen iz dveh delov – aplikacije za pametne telefone in sprejemnika AirPatrol. Sprejemnik se poveže z vašo klimatsko napravo in domačim Wi-Fi-jem, nato ustvari oblak, do katerega lahko dostopate prek aplikacije od koder koli. To pomeni, da lahko AirPatrolu rečete, da začne hladiti ali ogrevati sobo, medtem ko ste obtičali v prometu na poti domov, tako da boste lahko uživali v popolno ogreti oz. ohlajeni hiši, ko boste stopili skozi vrata.


Poleg tega kaj, če ste pozabili izklopiti klimatsko napravo, preden ste zjutraj odšli? Izklopite jo lahko iz pametnega telefona in prihranite bodisi nekaj pri računu za elektriko. Poleg tega ima Airpatrol aplikacija te ugodnosti da omogoča prilagajanje temperature klimatske naprave ali nastavitev ventilatorja, ne da bi morali vstati ali iskati daljinca.

Melisa Climate – Pametne klimatske naprave

Ta sistem se po nominalni vrednosti ne razlikuje od sistemov, ki smo jih že našteli – sestavljen je iz sprejemnika in aplikacije za pametne telefone ter omogoča daljinsko upravljanje klimatske naprave. Toda zaradi podrobnosti Melissa Climate izstopa od konkurence.

Aplikacija beleži nekaj precej koristnih informacij, ki se nanašajo na vašo uporabo klimatske naprave, na primer, kako pogosto jo uporabljate, koliko časa, čas, ki ga preživite v hiši in zunaj hiše, in odstotek vašega računa za elektriko, ki naj bi vas aplikacija prihranila. Omogoča tudi nastavitev želene temperature za vsak čas dneva – lepo in hladno sredi dneva, ko je zunaj vroče, ponoči pa morda nekoliko topleje.

Ena stvar, ki jo mnogi pozabimo storiti ali nanjo sploh ne pomislimo, je čiščenje in vzdrževanje klimatskih enot. Vendar to ne bo težava s sistemom Melissa, ker vam pove, če je treba zamenjati zračni filter vaše klimatske naprave, in bo celo predlagal bližnjega strokovnjaka, ki bi lahko delo opravil namesto vas.

Ambi Climate

Tako kot AirPatrol tudi Ambi Climate deluje z uporabo oblačnega sistema, ki klimatsko napravo poveže s sprejemnikom Ambi Climate, jo poveže z oblakom in nato oblak poveže z aplikacijo Ambi vašega pametnega telefona. “Torej, kaj je drugače?” slišimo, da vprašate. No, kot pri sistemu Melissa, je tudi prednost Ambi Climate v sposobnosti aplikacije, da beleži, analizira in deluje na informacije, s katerimi jih posredno dovajate.

Sčasoma se bo Ambi Climate naučil in ponotranjil, katere nastavitve uporabljate najpogosteje, in ustvaril uporabniški profil glede na vaše želje in navade. Zgodovino uporabnikov lahko prikaže tudi v obliki grafov, ki prav tako zagotavljajo preglednost s podrobnostmi, kako deluje Ambi Climate za boljše razumevanje in beleženje vaših uporabniških navad.

Ambi podnebje lahko uporabite tudi za vzdrževanje neverjetno specifičnih razmer v vaši hiši – aplikacijo lahko uporabite za narekovanje specifičnih ravni temperature in vlažnosti ter časov, v katerih Ambi Climate nadzoruje te vidike.

Povzetek

Vsaka aplikacija na tem seznamu je zasnovan na isti ideji, vendar so vsi različni v načinu izvajanja in težavah, ki jih želijo rešiti. Če imate težave z omejitvami sistema klimatske naprave, je verjetno na tem seznamu aplikacija, ki bi jo lahko rešila in znatno izboljšala vašo uporabniško izkušnjo na splošno. Pametni telefoni so že nekaj časa tu, pametna klimatska naprava pa se šele začne!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja